Wednesday, November 30, 2005

Tilastotietoa

Tilastoa on usein väärin perustein väitetty emävaleen superlatiivimuodoksi.Vaarallinen siitä tulee vasta, kun sen tulkintavapaus annetaan valvomatta poliitikon tai Stakesin tutkijan käsiin.

Olisipa hauska nähdä, mitä suosikkiministerini Hyssälä saisi irrotettua esimerkiksi sellaisesta pikku tiedonjyvästä kuin Guinea-Bissaun äänestysprosentti presidentinvaaleissa. Guinea-Bissau on yksi niistä harvoista maista maailmassa, jotka pesevät suomalaiset pressanvaali-innossa. 116% on kuitenkin sen tasoinen luku, että näillä näkymin vain Pohjois-Korealla on mahdollisuus pistää paremmaksi.

http://www.nationmaster.comissa/ on hauska tutkiskella erilaisten tilastotietojen vertailuja suhteutettuna väkilukuun ja vedellä niiden perusteella ihan ikiomat johtopäätökset.

Me suomalaiset olemme yllättäen kovin urheilukansa maailmassa, eikä se voi johtua muusta kuin siitä, että juomme niin paljon kahvia. Norjalaisten talviurheilumenestys vahvistaa tietenkin olettamuksen.

Kahvin päälle otamme tietysti näkäräiset ja olemme siksi maailman onnellisimpien kansojen kermaa. Enemmän kännissä ovat vain puolalaiset, vaikka juovatkin vähemmän tilastoidusti kuin me. Meidän ministeriössähän on tilastot myös tilastoimattomasta kulutuksesta.

Ikävää on huomata, että sukupuolten välinen tasa-arvo tekee naisten elämän kovin vaaralliseksi. Omantunnon tilastoitua soimausta en löytänyt, mutta tästä voisi päätellä, että soimaahan se, kun tulee kännipäissään hölmöiltyä.

Yllättäen voi myös huomata, että meidät suomalaiset on noteerattu myös politiikan tilastoissa, emmekä niin kovin piittaa millaisia julisteita naapurin autotallissa viritellään. Äänestystuloksistahan tuota ei voi nähdä, mutta se johtunee siitä, että TV-studion puoluekartta on niin kapea. Jos olisi olemassa puolue noin viisi metriä Kokoomuksesta oikealle, about siivouskomeron oven kohdalla, niin sillä olisi oitis yli 2 prosentin kannatus.

Se, että olemme kovin luottavaisia saattaa olla syy siihen, että meillä on paljon rikoksia, mutta korkea käräjöintiaste ei tietenkään johdu poliisin määrästä, vaan synnynnäisestä karkuunjuoksurajoittuneisuudesta.

Me myös putoamme neljänneksi vähiten kalliolta, mikä on hyvä.

2 Comments:

Blogger Sun äitis said...

Mutta mitä kuuluu Irinalle?

10:12 AM  
Blogger Moroskooppi said...

Ikäväkseni joudun kertomaan, että Irinan siskopuolen kilpirauhasen vajaatoiminta estää häntä täysipainoisesti paneutumasta kissahoitolansa arkirutiineihin, ja Irina taipui siskonsa pyynnöstä palaamaan kotiin ainakin talvisesongin ajaksi. Eihän niitä kissoja oikein voi heitteillekään jättää.

2:55 PM  

Post a Comment

<< Home